Vodafone vernieuwt EDGE netwerk

De Nederlandse gsm-operator is begonnen met het uitrollen van een EDGE-netwerk.EDGE is de snellere variant van gprs en zou mobiele internetsnelheden kunnen aabieden tot 384kbps.

EDGE is al een relatief oude technologie die gebruikt wordt om mobiel internet op gsm’s en smartphones toe te laten, maar Vodafone zou deze techniek introduceren om de gaten in hun 3G-netwerk op te vullen. Zo vallen de klanten niet terug naar het tragere gprs als ze in een zwakker 3G gebied komen. De EDGE snelheid zal maximaal 383kpbs bedragen al zal dit in de praktijk zelden gehaald worden. Op Vodafone’s 3G netwerk kunnen dan weer snelheden tot 14,4 Mbps gehaald worden. Daardoor zal het duidelijk te merken zijn als je terugvalt op EDGE snelheid.

De reden van de late introductie van EDGE ligt volgens Vodafone bij de grote opkomst van de smartphones. Omdat niet alle hedendaagse smartphones 3G ondersteunen, waren ze dus genoodzaakt om ook 2,75G aan te bieden om alle klanten tevreden te houden.