Traffic shaping bij Telenet

Ja hoor, traffic shaping is realiteit bij de Belgische kabelinternetprovider Telenet. Uit onderstaande afbeeldingen valt duidelijk af te leiden dat er traffic shaping toegepast wordt op het downloaden van bestanden via het BitTorrent protocol.

Hierdoor verlopen torrent-downloads zeer traag met een snelheid rond 200KB/s, wat ver onder de beloofde internetspecificaties van Telenet ligt. Andere protocollen zoals http zouden zo voorrang krijgen. Ook is traffic shaping niet conform de netwerkneutraliteit.

Waarschijnlijk zal de traffic shaping binnenkort definitief ingevoerd worden, zodat iedereen wel op volledige snelheid zal kunnen surfen, maar niet meer zal kunnen downloaden. Volgens ons heeft dit ook iets te maken met de laatste snelheidsverhoging van Telenet zoals in een andere blogpost te lezen is. Omdat het BitTorrent verkeer gelimiteerd wordt, heeft Telenet minder netwerkbelasting waardoor het met nog hogere theoretische downloadsnelheden zal kunnen adverteren. Spijtig genoeg zullen deze downloadsnelheden enkel gehaald worden voor http verkeer en niet voor BitTorrent verkeer door de traffic shaping.